Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.[zamknij]
Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej Zachodniopomorskiej Komendy OHP
  
22-06-2018, Piątek, 03:16


Jesteś tutaj ::
Strona główna Drukuj treść Poleć znajomemu Pomoc

Mamy inicjatywę-lepsze kwalifikacje - lepszą pracę

 

 

Zachodniopomorska WK OHP w Szczecinie byłą promotorem projektu „Mamy inicjatywę – lepsze kwalifikacje – lepszą pracę” w ramach Priorytetu VI, Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Działanie 6.3 Inicjatywy lokalne na rzecz podnoszenia poziomu aktywności zawodowej na obszarach wiejskich. Projekt skierowany był do 14 osób (w tym m.in. 5 kobiet) w wieku 17-19 lat z ŚHP Trzebiatów. Celem głównym projektu był wzrost aktywności zawodowej uczestników OSiW ŚHP Trzebiatów poprzez uczestnictwo w zajęciach z doradcą zawodowym oraz szkoleniach zawodowych, a co za tym idzie podniesienie ich zdolności do zatrudnienia.
 
Cele szczegółowe obejmują:
-        nabycie nowych kwalifikacji zawodowych,
-        zwiększenie motywacji do aktywnego poszukiwania pracy
-        podniesienie poziomu poczucia własnej wartości
-        usamodzielnienie się na rynku pracy
-        zwiększenie motywacji do dalszego doskonalenia bądź zmiany kwalifikacji zawodowych.
 
W ramach projektu planowano przeszkolenie młodzieży z grupowego doradztwa zawodowego (w wymiarze 16 godzin) oraz kurs zawodowy (kucharz małej gastronomii z obsługą kasy fiskalnej) w wymiarze 152 godzin. Celem kursu kucharza małej gastronomii było opanowanie przez uczestników podstawowych czynności niezbędnych do wykonywania zawodu kucharza.
 
Osiągnięto rezultaty twarde projektu:
-        14 osób ukończyło projekt
-        14 osób otrzymało certyfikat ukończenia kursu kucharza małej gastronomii z obsługą kasy fiskalnej
-        14 osób zdobyło wiedzę na temat aktywnego poszukiwania pracy, sztuki autoprezentacji, sporządzania dokumentów aplikacyjnych
-        5 osób nie wypadło z systemu edukacji w ciągu 6 miesięcy od zakończenia projektu
-        5 osób podjęło zatrudnienie w ciągu 6 miesięcy od zakończenia projektu.
 
Rezultatami miękkimi projektu była poprawa samooceny, poczucia własnej wartości, wiara we własne możliwości, umiejętność radzenia sobie ze stresem.
 
Osiągniecie rezultatów przyczyniło się do poprawy sytuacji młodych ludzi zagrożonych wykluczeniem społecznym na lokalnym rynku pracy. Dzięki uczestnictwu w projekcie zwiększyli oni swoją motywację do aktywnego poszukiwania pracy oraz nauki, wzrosła ich samoocena oraz chęć do podejmowania dalszych kroków związanych z nauką oraz zdobywaniem nowych kwalifikacji.
 
Wartość projektu wynosi: 46.448,62 zł. 
Okres realizacji: 1.12.2009 r.– 31.05.2010 r.


Autor: Izabela Kos
Data: 2018-04-24 13:58:53
Udostępnił: Izabela Kos
Data: 2018-04-24 13:59:41

Rejestr zmian


Zachodniopomorska Wojewódzka Komenda OHP w Szczecinie
ul. Dworcowa 19
70-206 Szczecin
tel: (91) 81-27-981
fax: (91) 81-27-981 wew. 136
email: zachodniopomorska@ohp.pl
© ZETO-RZESZÓW Sp. z o.o., www.zetorzeszow.pl